lunes, 18 de agosto de 2008

Revelación: la muerte de Lorca en Cañada Real

-
Ooit met een dame de ‘Bloedbruiloft’ (Bodas de sangre) gezien. Gespeeld door de Hongaarse Staatsopera.
Libretto in het Duits. Op haar huwelijksdag vlucht de bruid naar en met haar echte liefde. De dood; la muerte.
-
Luister vaak & graag naar de
CD ‘Llanto por Ignacio Sánchez Mejías’ (weebeklag om Ignacio Sánchez Mejías). A las cinco de la tarde. De stad Manzanares. Om vijf uur in de namiddag vecht dé stierenvechter met de stier Granadino. Het ‘porque tu has muerto’ is indrukwekkend. De dood; la muerte.
-
Nomen
Federico García Lorca. FGL. Geboren op 05 juni 1898 in een Spaans dorp en nabij een Spaans dorp op 18/19 augustus 1936 doodgemaakt. Die vijfde juni had-ie net zijn 38ste verjaardag gevierd. Zijn leven is een wervelwind; het lacht hem toe. Op 16 juli 1936 gaat-ie ‘met veel aarzeling’ naar Granada. De militaire coup tegen de Republiek is gaande. Een paar dagen later valt Granada in vuile handen. De dood; la muerte.
-
Víznar. Ik heb er WP035 gemaakt en twee foto’s. Bij Barranco (del collada) de Víznar. Bij een bord dat de sendero (wandelpad) van de Barrancos de Víznar aangeeft. Overigens voor een wandelaar onbegrijpelijk. Het biedt geen soelaas: aan de voet van La Sierra de Víznar, de voet van (de heuvel) Cerro de la Cruz de Víznar, doorkuist u in een snelle afdaling een dicht pijnbos, dat u brengt bij het gebied Los Barrancos, de plek waarvan wordt verondersteld dat FGL zijn laatste uren leefde. De dood; la muerte.
-
Teleurgesteld, dat die Spanjaarden het niet beter aangeven. Het is 15:30 uur. We sterven van de honger. In Víznar hadden we al gezien, is niets. Het naastgelegen dorp
Alfacar. We zijn op tijd en eten in (?) ‘Ruta de Lorca’. Die avond komen we aan in Priego de Córdoba, ons beginpunt van de Ruta del Aceite.
-
Thuisgekomen. Ik zie die foto’s weer. Sla in boeken en op internet het een en ander na. Moraal van het verhaal: niemand weet het precies. Grote gemene deler: in de vroege ochtend (‘madrugada’) van 18 op 19 augustus 1936; die dag samen met drie anderen; gefusilleerd of doodgeknuppeld; ergens tussen Víznar en Alfacar, mogelijk bij Barranco de Víznar, mogelijk bij Fuente Grande in Alfacar.
-
Die is aan de GR-310 van Víznar naar Alfacar.
Van Víznar over deze GR-310 langs Barranco de Víznar.
Al snel (1.3km) de bebouwde kom van Alfacar.
Parque de FGL. Calle de Lorca. La Fuente Grande.
-
Onderzoek nog eens
WP035 (UTM 30 S 4517.797 412.794). In Mapsource en Google Earth (GE). De beelden zijn zonnig, helder en scherp. Ik wissel van kaart naar beeld. Draai van noord naar zuid. Van verticaal zicht, langzaam horizontaal. Zoom in en uit. Maak aantekeningen: CR Cuna, cortijo Corvera, acequira de Aynadamar. Maak nieuwe waypoints, bij wijze van aantekening.
-
Het is niet waar: FGL is vermoord op een Cañada Real..!
-
Vanuit
Granada: Víznar en Alfacar ten noordoosten (30km).
Vanaf
de A-92: afslagen naar Alfacar en Víznar.
Ten noorden tussen Víznar en Alfacar:
de GR-310.
Bij Víznar: Barranco (del collada) de Víznar.
Bij Alfacar: La Fuente Grande (ook: Las Lágrimas).
Afstand (GR-310) Barranco de Víznar-Fuente Grande: 1.3km.
-
Anno Deo 1936: geen nieuwbouw bij Fuente Grande.
Anno Deo 1936: geen asfalt en geen GR-310.
-
Vanuit de verte komen
Cañadas Reales op Alfacar af. De (1) CR de la Atalaya de Cogollos, die dichterbij Alfacar is genoemd (2) CR de Alfacar a Collogos de Vega. De (3) CR de Víznar a Síllar Baja. Deze CR splits zich bij de Fuente de la Teja (alt.1250) in (4) de CR de la Cuna (onthoudt deze naam) en (5) de CR de la Loma de Juan. Deze Lomade Jun steekt over naar (1) la Atalaya de Cogollos. De Cañadas Reales gaan naar Alfacar.
-
Schematisch ziet dat er gewoon zo uit..!
-
Cañada Real de la Cuna (5) komt beneden uit nabij de
oude (ruïne) cortijo Corvera en de Barranco de Víznar (WP035). En gaat, over wat nu de GR-310 is, naar Alfacar. Gaat achter de Fuente Grande langs en voegt zich bij de CR Alfacar a Collogos de Vega. Deze één geworden Cañada Real eindigt enkele kilometers verder in het dorp Alfacar.
-
Waar FGL is doodgemaakt is (
nog) onduidelijk. Ergens tussen Víznar (Barranco de Víznar–WP035) en Alfacar, La Fuente Grande. Dé conclusie is dat FGL door ‘zwarte handen’ is doodgemaakt op de Cañada Real de la Cuna. Daar zijn hij en die duizenden anderen ook ergens begraven. Toen, in 1936, buiten de dorpen, ver weg van bebouwing en bewoning. Niemandsland. De dood; la muerte.
-
18-8-2008 0:33:45

No hay comentarios: