viernes, 22 de agosto de 2008

D.O. denominación de origen (España)

-
Als u in Spanje aan tafel schuift voor een gewone maaltijd: el comer (14:00-16:00 uur) of: la cena (21:00-23:00 uur), komt er, anders dan in Nederland, direct een ober, die van een blaadje in rap tempo het ‘menu del día’ voorleest: keus uit telkens twee of drie ‘primeros, segundo platos y postres’ met inbegrip van een
fles water en glas wijn. Alles voor zo’n € 10,--. Dice a mi..!
-
In zo’n Spaans restaurant geen wit damasten, brood met kruidenboter, kaarslicht of ’n uur wachten op het volgende gerecht. Groot licht,
televisie aan, hoog in de hoek. Vaak wordt als u al zit, de tafel nog even gedekt: papieren tafellaken, bord, bestek, servet, olijfstelletje, fles water en ‘pan’.
-
Als u het voorgerecht nog niet op heeft, wordt het hoofdgerecht er gewoon netjes naast gezet. U moet wel dooreten..! Overal in Spanje: goed en degelijk eten, dito bediening en dito prijs.
La cuenta por favor?
-
Wat u eet, is wat u weet!
-
In Spanje is veel etenswaar gekwalificeerd. Die straalt kwaliteit uit én heeft kwaliteit. De Spanjaarden zijn er trots op. De D.O., denominación de origen. Niets meer of minder dan een produkt uit de aangewezen plek van herkomst. En dat dient u letterlijk te nemen.
-
D.O. is in Spanje niet beperkt tot wijnen. Bij ‘denominación de origen’ zijn tal van levensmiddelen vaak tot in detail en hun gebieden van herkomst nauwkeurig beschreven.
-
Voor de wijngaarden & wijnen is er simpelweg een wet:
Ley 24/2003 de 10 de julio, de la Viña y del Vino. Als u deze wet leest, is een wijnboek niet meer nodig. Alles over vino tinto, blanco, rosado y espumoso. Voor de kenner, alles over v.c.p.r.d. en v.t.c.p.r.d. U dient alleen ter plaatste nog te proeven (y/o):
-
vinos de mesa (en: vino de la tierra);
vinos noble, añejo o viejo;
vinos crianza, reserva y gran reserva;
vinos espumosos (premium; gran reserva);
vinos de pagos.
-
Er zijn veel meer produkten D.O. Netjes gerangschikt naar plaats of produkt of D.O. Schitterend gedaan, op de website van Ministerio de Medio Ambiente (milieu) y Medio Rural y Marino, sub-afdeling:
alimentación. Wel in het Spaans, het is nu eenmaal een grote natie.
-
Gaat u in Spanje naar een bepaalde regio of plaats en u wilt weten wat daar D.O. is, zoek dan via
Comunidad Autónoma. De professional zoekt direct op D.O. Het zoekt het makkelijkst op produkt. Als u weet wat u wenst, klikt de produktgroep aan en klikt verder. U zult vinden wat u zoekt.
-
Het gaat over merksoorten als: aceites de oliva virgen, arroces (ja, rijst), hortalizas (groenten), jamones, productos de panadería en quesos y mantequilla (boter). Of gewoon
bloemkool uit Calahorra. Alles D.O.
-
Heerlijk als
tapa, voorgerecht of nagerecht. Altijd al willen weten. Wat is nu Queso Manchego? Het antwoord is eenvoudig. Kaas met bewerking van een persing van melk van een schaap van het ras Manchega, vrijgesteld van biest en medicinale produkten die het negatief beïnvloeden in de bewerking, rijping en behoud van de kaas. Kaas met minimaal 45% vet en een rijping van 60 dagen. In zijn verschijningsvorm (mooi hè!) is Queso Manchego: ‘cilíndrica con caras sensiblemente planas’ ofwel cilindervormig met platte kanten.
-
Het gebied dat de D.O. titel Queso Manchego mag voeren en waarin produktie, bewerking én rijping moeten plaatsvinden, wordt bepaald door de grenzen van de gemeenten van de provincies Albacete, Ciudad Real, Cuenca en Toledo, die samen de regio La Mancha vormen (weet u dat ook weer!), met ’n eigen ‘logotipo’.
-
Maar dat is nog niet alles. Queso Manchego heeft een historische en literaire achtergrond. Wordt het al niet genoemd in 'El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de La Mancha' en in het werk (1878) van Balanguer 'Explotación y fabricación de las leches, mantecas y quesos de diferentes clases' en (vanaf 1892) in verschillende Grote Kookboeken als 'Diccionario General de la cocina' van Ángel Muro en 'Guía del buen comer español' van Dionisio Pérez (1929)?
-
Dacht u de kaas al in de mond te kunnen steken? Nog even dit. Aardrijkskundig gelegen in La Mancha, tussen la Submeseta Sur peninsular en el Atlántico. Die grond bevat kalkhoudende klei. Een klimaat met harde winters en hete zomers, met temperaturen tussen 20º en 50ºC. Een vochtigheidsgraad van 65%. Waterhuishoudkundig ligt La Mancha in een vierrivierengebied: el Tajo, el Guadiana, Júcar en el Segura. In de flora komen voor wikke, kikkererwten en linze.
-
In zo’n gebied nu vertoeven de schapen van het ras Manchega. Van die melk die ze geven wordt Queso Manchego gemaakt: D.O. Nu kunt u het, met eerbied eten..!
-
22-8-2008 16:13:39

No hay comentarios: