viernes, 12 de septiembre de 2008

Cabra: El Maestro – esparto y escudos

-
Die morgen komen we door
Cabra (de cordobesa). Op weg naar Zuheros, Doña Mencía, Baena en Montilla. Zij had iets mooi gezien; neemt nu foto’s. Parkeer de wagen op de patio museo del aceite. Weet dat dan nog niet. Museo del aceite, in de Molino Veijo is gesloten. Van een loods zijn de grote deuren op een kier geschoven. Ontwaar in ‘t halfduister een werkende man.
-
Een meester aan het werk. Met onbloot bovenlijf, corset om en rechteronderarm in verband, op een kruk gebogen over zijn werkstuk, een ‘
escudo’ van de stad Cabra. Ondersteund door kleine tafels, waarop gereedschap. De armatuur doet vermoeden dat-ie ook ’s avonds werkt. In de nabijheid het echte materiaal om deze ‘escudos’ te maken. Mooi in bosjes gebonden: esparto.
-
Hij neemt ons mee naar het gesloten museo del aceite. In de ‘salon’ hangen meer van z’n werken. Escudos de armas y escudos de la ciudad. Stadswapens en familiewapens, waaronder die van Los Condes de Cabra. Vakwerk.
-
Uitgerekend de foto van
El Maestro en zijn stadswapen mislukt.
-
We krijgen een privé-rondleiding door museo del aceite. De daar hangende rieten manden (
cestas de mimbre) zijn ook van zijn hand. Vroeger gebruikt door landarbeiders om geplukte olijven in te doen. Hij heeft de leeftijd om zo gewerkt te hebben.
-
Op internet vind ik ‘la tienda’ van Antonio Moreno:
-
Espartería y cestería ‘El Santísimo’
C/ Nueva del Santísimo 3 y 5
18001 Granada
-
12-9-2008 16:51:34

No hay comentarios: