sábado, 15 de noviembre de 2008

243: Soria – Castillo y Murallas

-
In de
provincie Soria over de schapenrouten. In 200, over route 240. Net de etapas 241 en 242 achter u en in Garray. Uiteraard Numancia bezocht en een van die Campamentos Romanos. De volgende etapa 243 voert u naar de stad Soria. Een doodgewone provinciale hoofdstad en heel leuk. In Nederland vooral bekend geworden door ‘De omweg naar Santiago’ van Cees Nooteboom die in 1981 schreef:
-
Iemand die wil zien hoe een Spaanse stad er twintig jaar geleden uitzag moet naar Soria gaan.
-
Dat geldt gelukkig nog steeds, maar Soria is meegegaan en gaat mee in de Spaanse
vaart der volkeren. Als u aankomt, kunt u overnachten in hostals, hotels of parador. Nu doende met de beschrijving van de te bezoeken, historische bezienswaardigheden. Dat zijn er, apart en in onderling verband bezien, zeker 25.
-
Als u de stad Soria bezoekt als een
andere scribent, dan lukt dat in twee uren. U rost met uw auto door de stad langs Plaza Mayor (er is meer dan eten), Iglesia de Santo Domingo en, in de uithoeken, de Hospitaalridders van San Juan van Jeruzalem (of: Claustros de San Juan de Duero) en de Ermita de San Saturio. Op naar de volgende stad.
-
Uit schapenroutenhistorisch oogpunt moet u bezoeken La Dehesa (de San Andrés), sinds 1905,
niet geheel zonder reden, genaamd La Alameda municipal de Cervantes en nu het centrum van de stad. En natuurlijk de aan de Río Duero gelegen Lavadero de Lanas, de wolwasplaats. Die mooie stad bezoeken en bezien is alleen mogelijk met kennis van de ligging van het oude, middeleeuwse Soria met als middelpunt El Castillo, omringd door de, het kasteel en stad, beschermende vestingmuren: Las Murallas.
-
Gek eigenlijk, dat niemand dat in beeld heeft gebracht. Op een
kaart van de stad Soria, met El Castillo, zijn muren en haar poorten. Simpele kruisverdeling. Stippen op te bezoeken historische plekken. De schapenrouten als blauwe stippellijn. Met dat beeld, snapt u Soria; een meerdaags bezoek de moeite waard.
-
Stiekem ben ik al van Soria naar Navalcaballo gelopen.
Nu op weg naar Almazán.
Zal
Koen & Connie eens even schrijven.
-
15-11-2008 20:15:17

No hay comentarios: