domingo, 14 de diciembre de 2008

Ovejas cruzarán Madrid desde hace 1432

-
Schapen trekken door Madrid sedert 1432
-
In zijn in 1919 tot stand gebrachte, prachtige studie: The Mesta, a study in Spanish Economic History (1273-1836), beschrijft Julius Klein in hoofdstuk VX het onderwerp: Early pasturage problems. De revue passeren onderwerpen als weideprivileges van migrerende schapen in Mediterrane landen, weidegebruiken in middeleeuws Castilla, gemeenschappelijke gronden, afsluitingen, ontbossing en schapenrouten. En, het immer terugkerende probleem tussen de elkaar bedreigende schapenindustrie en landbouw.
-
In zijn proefschrift, ja, ik heb het geheel gelezen en bestudeerd, geeft J. Klein op bladzijde 312 aan dat de grenzen (cnmd: tussen schapenrouten en gemene dorpsgronden) gemarkeerd worden met ‘mojones’ (grenspalen) en in de bepalingen van de respectievelijke partijen, niet alleen de eigen rechten werden genoemd, maar ook de privileges van de ander. Zoals wetenschappelijk betamelijk, wordt voor dit door onderzoek verkregen standpunt, in o.a. voetnoten verwezen naar de vindplaats(en).
-
Hoe het u vergaat weet ik niet, maar soms lees ik in een studie eerst alle voetnoten, alvorens de studie zelf te lezen, vooral als het geen voetnoten, maar eindnoten zijn. Echter, hier niet.
-
In La Mesta, in hoofdstuk VX, blz. 312, voetnoot 1.
-
Na vermelding van vindplaatsen van over en weer door La Mesta en bestuurlijke entiteiten verkregen rechten en plichten van Badajoz (1277), Medina del Campo (1318), Truxillo (1285), komt een vindplaats in het archief van de gemeente Madrid naar voren.
-
Na eerdere afspraken vanaf A.D.1300, worden tussen La Mesta en de gemeente Madrid A.D.1432 nadere afspraken gemaakt. Let wel, Madrid is dan nog geen hoofdstad, maar een boerendorp. Madrid herhaalt zijn oude standpunt, dat wordt erkend door La Mesta, dat het dorp absoluut geen schapenrouten binnen zijn jurisdictie (‘n ruimer gebied dan het dorp) wenst. Om die schapenboeren tegemoet te komen verleent Madrid, uiteraard tegen betaling, wel speciale toestemming om met schapen over de gemeenschappelijke Madrileense gronden te trekken, maar slechts voor 4 (vier) dagen per jaar.
-
Julius Klein was in zijn jaren ooggetuige: vandaag de dag, op bepaalde nachten in het trekseizoen, trekken schapen langs de Puerta del Sol in het centrum van Madrid. En dat al sedert 1432..!
-
14-12-2008 0:42:16

No hay comentarios: